MELAYU PERLU KELUAR DARI KOTAK PEMIKIRAN BIASA...

Salam Pertemuan Kembali;

Akhirnya kesempatan untuk mengupdate blog ini tiba juga...terlepas lah sikit rendu aku untuk berbelogger...maklum lah..sejak 2 minggu nie aku busy sedikit dengan urusan kerje dan belajar...kepada yang follow dan jenguk blog aku ini...aku akan feed back balik...

ORANG MELAYU lembap...takut untuk mencuba.....tidak pandai ambil peluang......tidak kreatif....adalah ungkapan yang biasa kita dengar.......tetapi jika difikirkan balik..ada jugak kebenarannya..aku bukan hendak merendahkan bangsa aku...aku juga orang MELAYU jugak..aku menulis en3 ini hanya untuk memberi BOOSTER kepada orang MELAYU yang masih di takut lama....Adakah orang cina atau india mempunyai otak yang lebih besar daripada otak orang MELAYU...?hahaha...sebenarnya otak mereka dengan otak orang melayu sama sahaja tetapi cara mereka memanipulasi itu sahaja yang berbeza....



Sebenarnya orang MELAYU tidak mahu keluar daripda kepompong pemikiran lama mereka...tidak salah untuk mengikut tradisi tetapi biarlah ia berpadanan dengan keadaan semasa....orang MELAYU harus lebih berfikiran terbuka dan perlu keluar dari kotak pemikiran biasa......Jadi lah orang MELAYU yang lebih dinamik dan kreatif........Sampai bila hendak menjadi bangsa bawahan di negara sendiri......?

Konteks pemikiran yang luar biasa adalah cuba memanipulasi sesuatu benda dari ciri yang berbeza...biar bangsa cina dan india menjerit "WOW" kepada bangsa MELAYU......Sebenarnya bangsa cina dan india merasa amat selesa dengan kehidupan mereka sekarang kerana mereka menganggap bangsa kita iaitu MELAYU adalah satu bangsa yang lemah dan tidak mampu berdikari..Bagi mereka bangsa MELAYU bukan saingan bagi mereka...persepsi ini akan berterusan jika orang MELAYU tidak mengambil sebarang anjakan paradigma untuk mengubah mentaliti mereka...

Jangan Biarkan Negara Kita Menjadi Singapura Ke-2

p/s : Aku buat en3 ini sekadar hanya untuk memberikan pendapat aku sebagai orang MELAYU dan tidak berniat untuk menyinggung mana-mana pihak....
Wassalam....

12 comments:

Encik Luncai said...

melayu mudah lupa..

Skype Crew said...

bila da mudah lupa tu sama2la kita igt memperingati antara satu sama len..tulx?

Surat Terbuka Untuk Dato’ Seri Najib Tun Razak

therealme... said...

comen aq nie xder kn mengena ngan entry nie, but i really need ur help. knape text kat ym aq invisible, n aq dah guna ccleaner tp xder effect pun...???hope u bleh tlg.tq...

Anonymous said...

situs web Manis, aku tidak datang di blog.angelsfromabroad.com sebelumnya dalam pencarian saya Lanjutkan pekerjaan yang fantastis!.

menusuk hati said...

melayu seronok dgn kesenangan n kelebihan yg kerajaan bg..

☆aDihAys☆ said...

mmm..di takut lama..

takut tu salah ejaan..

takuk patutnya..

FOOTPC said...

Luncai : Melayu bukan lupa tapi leka dek kemewahan..

FOOTPC said...

Skype Crew : yer..sama-sama lah kita petik satu sama lain bagi mengelakkan ke jalan yng dilarang-Nya

FOOTPC said...

therealme : Re-install Windows Script Package .Link untuk download

http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?familyid=47809025-d896-482e-a0d6-524e7e844d81&displaylang=en

FOOTPC said...
This comment has been removed by the author.
FOOTPC said...

☆aDihAys☆ : Tq sbb tengok..tak jadi lagi next time..tq for visit.

FOOTPC said...

menusuk hati : mudah terlalai...tq for comment

2leep.com