Apakah Iman kita Senipis Kertas A4...

Salam Pertemuan Kembali...

Iman..perkara yang mudah disebut...cam peribahasa.."menanam tebu di bibir"...tetapi sukar untuk diukur tara....Kenapa yer aku katakan iman senipis kertas A4...?...aku assume iman senipis kertas A4 adalah untuk menunjukkan bahawa iman kita mudah carik seperti mana mencarik sehelai kertas A4 double A.....

Cuba kita bayangkan iman kita seumpama sehelai kertas A4..ia sungguh mudah di carik...jika iman kita seumpama 20 helai..ia boleh dicarik tetapi memerlukan tenaga luar yang kuat dan jika iman kita seumpama 100 helai.. ia tidak boleh dicarik...tetapidimanakah tahap keimanan kita...pada sehelai, 20 helai atau 100 helai....?

Apasal tetiba aku nak post en3 ni.? aku post en3 ini cuma nak kita melihat balik tahap keimanan kita..sudah tebal kah keimanan kita, sudat kental ker keimanan kita...? Cuba kita lihat sekeliling kita....kalau nak menyebut Nauzubillah...seribu perkataan pun tak akan cukup....tetapi sebelum kita mengucapkan Nauzubilah kepada orang lain...pernah kah kita terfikir wajarkah aku mengucapkan nya ?..adakah keimanan aku sudah utuh?..tidak pernah kah aku membuat perkara yang dimungkiri olehnya...?


Cuba kita ketuk hati kecil kita...adakah iman kita utuh dan adakah iman kita lemah?...Aku tulis en3 bukan nak membuka pekung di dada mereka yang merasa iman mereka lemah..tetapi cuma untuk mengejutkan sebahagian otak-otak mereka yang masih tidur lena sambil dibuai mimpi keseronakan duniawi jer...

Wassalam...

6 comments:

PReDicToR said...

Entry yang membawaku menilai diri...thanks..

Ape2 pun kemuliaan seseorang dinilai daripada hatinya yang kaya dengan iman, takwa dan sifat mahmudah (terpuji) yang menggilap hatinya.
Inilah antara rahsia kemuliaan dan kebahagiaan yang pernah dirintis oleh generasi Rasulullah dan generasi sahabat selepasnya.....

FOOTPC said...

PReDicToR : semoga perubahan ke arah kebaikan..amin

Ajie Mohd Tahir said...

like this :)
muhasabah di pagi hari.thanks!

FOOTPC said...

Ajie : Thanks coz singgah kat sini...sebagai manusia kita harus muhasadah diri selalu kerana kita insan yang lemah...

☆aDihAys☆ said...

iman senipis kulit bawang..
nipis sgt2..
kalo senipis kertas a4..
thn lg..
tp kalo kulit bawang..
lemahnye iman..

semga ade keinginan n keinsafan dlm diri kita nk menaik tarafkan iman kita..

thnkz for the nice en3..

FOOTPC said...

☆aDihAys☆ : tq cosz sudi singgah n comment.

2leep.com