Kebanjiran Siswazah IPTS : Kualiti atau Kuantiti...

Salam Pertemuan Kembali...

...Perh kecewa gak aku cosz YUNA tak dapat nombor langsung....Opss..silap topik lak...Aura AJL25 masih terasa lagi katakan....Hari ini aku nak buat entry yang merujuk kepada keadaan semasa pada hari ini...dalam en3 ini aku ingin menyentuh pasal kebanjiran siswazah daripada IPTS...Kualiti atau kuantiti yang dihasilkan....

P/s : Kepada siswazah IPTS...Jangan saman atau marah cosz aku bagi pandangan sahaja...

Penawaran melebihi permintaan...itulah situasi yang berlaku hari ini.....Jika dilihat daripada sekeliling..ramai siswazah IPTA dan IPTS yang menanam Anggur di rumah.....ini kerana mereka terpaksa bersaing untuk mendapatkan pekerjaan kerana kuantiti pekerjaan yang ditawarkan adalah terhad jika dibandingkan dengan bilangan mereka yang semakin bertambah dari hari ke hari.... Tetapi kuantiti siswazah IPTS yang menganggur lagi tinggi jika dibandingkan dengan siswazah IPTA....Adakah produk IPTS ini tidak berkualiti...atau IPTS menjadikan mereka sebagai produk untuk mendapatkan keuntungan semata-mata....?

Setiap tahun..pasti ada IPTS yang akan dibuka dan tidak kurangnya dengan yang gulung tikar.....Adakah IPTS yang wujud di Malaysia pada hari ini sekadar satu cabang perniagaan dalam konteks pendidikan....Adakah IPTS menghasilkan siswazah yang berkualiti atau mereka menjadikan IPTS sebagai mesin menghasilkan siswazah yang grednya tidak di titik beratkan....?..Aku sedar bukan semua siswazah IPTS tidak berkualiti tetapi kuantitinya lebih menjurus kepada sebaliknya....

Aku sekadar memberi pandangan sebagai bekas siswazah IPTA yang merasakan siswazah yang dilahirkan daripada institusi kerajaan ini mempunyai lebih kualiti berbanding dengan IPTS....Ini kerana...aku beranggapan segala kemudahan dan kewangan adalah jauh lebih bagus...JIka di IPTS...sebut sahaja pasal yuran...pasti nilainya amat tinggi dan kadang-kadang tidak masuk akal langsung dan kemudahan atau kelengkapan tidak mencukupi....Tidak masuk bab lec yg mengajar dan kualiti sumber rujukan mereka lagi.....so kepada mereka yang hendak melanjutkan pelajaran....pikirlah dengan baik supaya tidak menyesal di belakang hari..

p/s : Tidak semua IPTS tidak bagus..ada juga IPTS yang melahirkan siswazah yang kualitinya menjangkaui IPTA....


Wassalam.....

10 comments:

nulhazwany abdul malik said...

setuju dengan entry ni...
peluang nak sambung belajar memang bersepah2 , kena pandai buat pilihan je

yusuf said...

pilih course yang guna skill dan kemahiran

inshaAllah

Encik Luncai said...

bergantung kepada course yang dipilih..

☆aDihAys☆ said...

btol la..
peluang pekerjaan agak terhad..
skrg ni kalau nk keje mmg xleh memilih sgt..
tp..
xkn la x memilih kan..
xtaw la..takut plak grad..

menusuk hati said...

Jangan lupa bayar hutang ptptn ye...Pesanan dpd penaja budak2 ipta ipts

FOOTPC said...

nulhazwany abdul malik : betul tu..kita kena pandai pilih..jgn tersilap..takut degree kat mana dan hutang yang dapat...tq for comment

FOOTPC said...

yusuf : betul...sekarang keje nak skill jer... management dah kurang market sekarang..apa2 pun tq for comment

FOOTPC said...

Encik Luncai: Betul tu..kena pilih course yang selari dengan permintaan semasa...labu2 2 kilo..kos posting dia kira cam ner

FOOTPC said...

☆aDihAys☆ : Bukan isu memilih..tapi kekadang terlampau banyak IPTS yg menawarkan kos yang pada zahirnya market job dia kecil...Insyallah..kalau result ok dan kemahiran selari dgn teori..keje akan cari kita..

FOOTPC said...

menusuk hati : Bab PTPTN nie satu hal....time dapat dunia tak ingat..tapi time nak bayar..mak aiii susah giler....Thank for comment to reminder the students who include in PTPTN wanted chart

2leep.com